Vesting Bourtange bij Groningen

Vlakbij de Duitse grens, op ongeveer 8 km vanaf de B&B Herberg de van Bommelhoeve, ligt de vesting Bourtange. Een uniek historisch verdedigingswerk dat zijn gelijke niet kent. Heden en verleden gaan perfect samen in deze kleine, sfeervolle vestingstad. Wij raden u aan om de vesting per fiets te bezoeken, er zijn diverse mooie fietsroutes vanaf de Herberg de Van Bommelhoeve te nemen. Met de auto parkeert u buiten de vesting.

Onstaan en verval van Bourtange
In 1580 gaf Willem van Oranje opdracht om op een zandrug in het Bourtangermoeras, op de grens met het huidige Duitsland, een fort aan te leggen. In 1593 werd de vesting door Willem Lodewijk van Nassau opgeworpen. Tussen 1593 en 1851 was Bourtange een belangrijke vesting. Toen de vesting in 1851 werd opgeheven ontstond een agrarisch dorp. Slechts een aantal gebouwen herinnerden nog aan de glorie van vroeger.

Herbouw door gemeente Vlagtwedde
In de zestiger jaren nam de gemeente Vlagtwedde het initiatief om de vesting te reconstrueren. Het plan werd uitgevoerd tussen 1967 en 1992. Wallen werden opnieuw opgeworpen, grachten werden gegraven en soldatenbarakken werden gebouwd. Bezoekers van het Bourtange van nu wanen zich eeuwen terug in de tijd. Maak kennis met de vesting die nooit werd ingenomen!