Ree_20_m_vanaf_Herberg_de_van_Bommelhoeve

De dagelijkse wandeling, met de labradors Lester en Ishja, gaat meestal naar links vanaf de van Bommelhoeve, richting het Metbroekbos. Wat opvalt is de rust, de prachtige natuur en de koekoek die van zich laat horen in de verte. Soms zie je een ree in het veld zoals deze.

Ree vlakbij Herberg de van Bommelhoeve
Ree_20_m_vanaf_Herberg_de_van_Bommelhoeve

Al na tweehonderd meter zien we het stroomgebied van de Ruiten A aan de rechterkant. Vaak zien we hier de Blaarkoppen van boer Oosting aan het werk of in rust.

Blaarkop bij Metbroekbos
Blaarkop bij het Metbroekbos
De Blaarkop is een oud (late Middeleeuwen) Gronings runderras dat hier loopt. In opdracht van Natuurmonumenten doen zij het nodige natuuronderhoud in de weiden grenzend aan het water van de Ruiten Aa. We negeren het bankje onder de grote eik en lopen door tot de eerste afslag (fietspad naar Vlagtwedde dorp, de Metbroekweg)). Ongeveer 200 meter verder begint het Metbroekbos, een echte aanrader voor een langere wandeling, maar daarover later meer. Voor het rondje wandelen gaan we meteen door het hek naar het kleine houten bruggetje en steken de Ruiten Aa over.
Bruggetje over de Ruiten-A

Bruggetje over Ruiten Aa
Ook hier kunnen we de Blaarkoppen tegen komen. Heel bijzonder in deze tijd van het jaar is dat zij hun jonge kalfjes bij zich hebben, net als in vroeger tijden. We zijn nu in hun domein en voorzichtigheid (afstand houden) is geboden, vooral door de aanwezigheid van de kalveren  kunnen de dieren onvoorspelbaar reageren.  Aan de overkant van de beek het zandpad volgen. Aan het eind gaan we naar rechts en volgen een klein stukje het fietspad langs de weg (helaas) naar Ellersinghuizen, we nemen de eerste rechts (Houtweg) en lopen door het haverveld terug naar de Herberg.

Pad door haverpad richting de van Bommelhoeve
De totale lengte van deze wandeling is slechts 2 km, rustig lopend en kijkend ongeveer een half uur. Uiteraard kan dit rondje ook tegen de klok in gelopen worden, steek dan komend vanaf de van Bommelhoeve de weg over en neem het smalle paadje tussen de bomen door en neem alle afslagen naar links!
Wandelen vanuit de Bommelhoeve: Het Haverpad

Geef een antwoord